Artsök i ArcMap

Artsök i ArcMap är en tidigare version av Artsök (Artportalskopplingen) som är utvecklad för ArcGIS desktop 10.3.

Artsök för ArcMap kommer tillsvidare att erbjudas till användare utanför länsstyrelserna som inte har ArcGIS Pro. Inom länsstyrelserna kommer det inte vara möjligt att beställa Artsök för ArcMap. På sikt kommer den att avvecklas helt eftersom den går mot SLU Artdatabankens gamla webbtjänster som kommer att tas bort.

Längst ner på sidan kan du beställa installationsfil för Artsök för ArcMap. Innan du gör det behöver du läsa igenom texten nedan. För en nyare version av Artsök hänvisas till Artsök i ArcGIS Pro (länk till sidan om Artsök i ArcGIS Pro)

Manual

Manual för Artportalskopplingen ArcGIS 10.3 (PDF) (öppnas i ny flik).

Manualen har kvar det tidigare namnet för Artsök, det vill säga Artportalskopplingen. ”Signalsökning” finns endast för användare på länsstyrelserna. 

Bra att veta innan du beställer Artsök

Version av ArcMap

Artsök i ArcMap är utvecklad för ArcGIS desktop version 10.3 men fungerar även i senare versioner upp till 10.7.

Skaffa användarkonto 

För att kunna använda Artsök måste du skapa ett personligt användarkonto till Artportalen. Det gör du på www.artportalen.se (öppnas i ny flik).

Skaffa eventuellt behörighet från SLU Artdatabanken

Du kommer att se alla artfynd som visas öppet i Artportalen utan särskild behörighet, vilket är de allra flesta. De arter som bedöms som mest utsatta för olika typer av hot, till exempel störning, insamling och förföljelse, är upptagna på SLU Artdatabankens lista över skyddsklassade arter. De skyddsklassade arterna ser du bara om du har tilldelats behörighet av SLU Artdatabanken.
Kontakta SLU Artdatabanken för mer information (öppnas i ny flik).

Använd koordinatsystemet SWEREF 99 TM

När du laddat ner Artsök måste du använda koordinatsystemet SWEREF 99 TM för att kunna göra sökningar.

​Begränsningar

För länsstyrelserna finns möjligheter till både så kallad ”flexibel sökning” och ”signalsökning”. Endast ”flexibel sökning” fungerar för externa användare.  Du kommer därför att få upp ett felmeddelande när du loggat in i Artsök som visar texten: ”Inloggningen till APSearchService misslyckades. Signalsök kommer ej att fungera. Kontrollera anslutningen till länsstyrelsens nät”. Klicka ”OK” så försvinner det. Du kan därefter fortsätta med ”flexibel sökning”.

Support

Länsstyrelsen erbjuder användarsupport av Artsök för ArcMap utan kostnad men ansvarar inte för någon teknisk support eller driftskostnader. Användarsupport för Artsök och Artportalen (mejladress som öppnas i nytt fönster).

Upphovsrätt

Länsstyrelserna – Samverkan om artdata, har upphovsrätten till Artsök.​

Beställ Artsök

Via detta formulär beställer du Artsök.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.