Invasiva främmande arter

Invasiva främmande arter är ett stort problem som påverkar biologisk mångfald, hälsa och orsakar kostnader både för enskilda och för samhället.

Invasiva främmande arter är växter, djur, svampar och mikroorganismer som avsiktligt eller oavsiktligt flyttats till en ny miljö och som där sprider sig snabbt och orsakar skador på naturen. Det kan vara växter som tränger ut andra växter eller är giftiga, djur som äter upp eller konkurrerar ut andra djurarter eller djur som sprider sjukdomar. SLU Artdatabanken har tagit fram en rapport Klassificering av främmande arters effekter på biologisk mångfald i Sverige – SLU ArtDatabankens risklista (2018) (Pdf öppnas i ny flik) där de riskklassificerat 1033 arter utifrån sannolikheten att de utgör, eller kan komma att utgöra, en risk för inhemsk biologisk mångfald.

EU-listade arter

Listan över växter och djur som anses vara ett så stort problem att EU-länderna måste hjälpas åt uppdateras löpande. Information om arbetet med Invasiva arter beskrivs utförligt på Naturvårdsverkets sida.

Samlad information om invasiva främmande arter hos Naturvårdsverket (öppnas i ny flik).

Inrapportering av fynd av invasiva arter görs till Artportalen alternativt via rapporteringsformuläret på sidan Invasivaater.nu (öppnas i ny flik).

Sökning efter invasiva främmande arter med Artsök

I Artsök i WebbGIS finns en flik med sökfilter för invasiva främmande arter. Det går att söka antingen på de arter som omfattas av EU-förordningen för IAS (nr 1143/2014) alternativt på de arter som SLU Artdatabanken klassat som HI (High) och SE (Severe) risk.

Två stycken urklipp från Artfilter som visar att det finns listor för sökning efter invasiva främmande arter under en flik som heter IAS.
Urklipp från webbGIS: På en egen IAS-flik under ”Artfilter” finns listor för sökning efter invasiva främmande arter (IAS).

I ArcGIS finns inte funktionen för IAS-sökning ännu men där kan du söka efter EU-listade arter med sökfunktionen ”Egen artlista”. Spara ned artlistan nedan och hämta den vid sökning med Artsök (Artportalskopplingen) i ArcGIS.

Artlista för sökning i ArcGIS (txt) (öppnas i ny flik).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.