Artsök i ArcGIS desktop

Den senaste versionen av Artsök (tidigare Artportalskopplingen) är utvecklad för ArcGIS desktop 10.3.

Manual

Läs mer om signalsökning samt de andra nyheterna i Artsök för ArcGIS 10.3 i manualen. Obs! Manualen har kvar det tidigare namnet för Artsök, det vill säga Artportalskopplingen.

Manual för Artportalskopplingen ArcGIS 10.3 (Pdf) öppnas i ny flik.

Artsök i ArcGIS för användare på länsstyrelserna

Beställning av Artsök görs via beställningsportalen. Gör din beställning via ”Ditt handläggarstöd” på länsstyrelsens intranät. 

Artsök i ArcGIS för användare utanför länsstyrelserna

Länsstyrelsernas verktyg erbjuds även till användare utanför länsstyrelserna som hanterar artuppgifter i sitt arbete.​ Artsök är ett GIS-tillägg för direkt uppkoppling mot Artportalen och andra datakällor i Svenska LifeWatch analysportal (öppnas i ny flik).

Tillägget innebär att man har möjlighet att smidigt arbeta med aktuella uppgifter om artfynd i sin egen GIS-miljö. Artsök för ArcGIS har tagits fram för användare på länsstyrelserna inom projektet ”Samverkan om artdata”. Även andra organisationer som använder artdata i sitt arbete kan få tillgång till Artsök. Längst ner på sidan kan du beställa installationsfil för Artsök. Innan du gör det behöver du läsa igenom checklistan nedan.  

Checklista innan du beställer Artsök

Version av ArcGIS

Den aktuella Artsök är utvecklad för ArcGIS desktop version 10.3 men fungerar även i senare versionen upp till 10.7.

Skaffa användarkonto 

För att kunna använda Artsök måste du skapa ett personligt användarkonto till Artportalen. Det gör du på www.artportalen.se (öppnas i ny flik).

Behörighet från SLU ArtDatabanken

Du kommer att se alla artfynd som visas öppet i Artportalen vilket är de allra flesta. De arter som bedöms som mest utsatta för olika typer av hot, till exempel störning, insamling och förföljelse är upptagna på SLU ArtDatabankens lista över skyddsklassade arter. 

De skyddsklassade arterna ser du bara om du har tilldelats behörighet av SLU ArtDatabanken.

Kontakta SLU ArtDatabanken för mer information (öppnas i ny flik).


Använd koordinatsystemet sweref 99 tm

När du laddat ner Artsök måste du använda koordinatsystemet ”Sweref 99 tm” för att kunna göra sökningar.


​Begränsningar

För länsstyrelserna finns möjligheter till både så kallad ”flexibel sökning” och ”signalsökning”. Endast ”flexibel sökning” fungerar för externa användare.  Du kommer därför att få upp ett felmeddelande när du loggat in i Artsök som visar texten: ”Inloggningen till APSearchService misslyckades. Signalsök kommer ej att fungera. Kontrollera anslutningen till länsstyrelsens nät”. Klicka ”OK” så försvinner det. Du kan därefter fortsätta med ”flexibel sökning”.


​Manual för Artsök

Det finns en manual för Artsök som är framtagen för länsstyrelserna.

Avsnitt 4.1 – 4.12 som beskriver användningen av Artsök fungerar även för användare utanför länsstyrelserna. 

Manual för Artportalskopplingen ArcGIS 10.3 (Pdf) öppnas i ny flik (manualen har kvar det tidigare namnet för Artsök, det vill säga Artportalskopplingen). OBS! ”Signalsökning” finns endast för användare på länsstyrelserna. 

Support

Länsstyrelsen erbjuder användarsupport av Artsök för ArcGIS 10.3 utan kostnad men ansvarar inte för någon teknisk support eller driftskostnader. Användarsupport för Artsök och Artportalen (mejladress som öppnas i nytt fönster).

Upphovsrätt

Länsstyrelserna – Samverkan om artdata, har upphovsrätten till Artsök.​

Beställ Artsök

Via detta formulär beställer du Artsök.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.